Sake gemarineerde tonijn met sesamdressing
Deze sake gemarineerde tonijn met sesamdressing is een overheerlijk en fris gerecht. Het recept is van Bart Van Olphen. Bart is chef-kok, oprichter van Fish Tales en auteur van het boek Vis van de BBQ. Ik kies altijd voor vis met het MSC-keurmerk (Marine Stewardship Council). Het is een internationale non-profitorganisatie die zich inzet voor het bevorderen van duurzame visserij.
Hun doel is om de gezondheid van de oceanen te beschermen door te zorgen dat visserijen wereldwijd op een duurzame manier opereren. Producten met het MSC-keurmerk zijn afkomstig uit goed beheerde visserijen en zijn volledig traceerbaar. Zo weet jij van begin tot einde waar jou vis vandaan komt en dat je niet te maken hebt met een overbeviste soort. Dat vind ik echt belangrijk, bijdragen aan een betere wereld.
Ingrediënten sake gemarineerde tonijn met sesamdressing voor 4 personen :
- 4 MSC gecertificeerde tonijnsteaks van 150-170 g
- Limoen in partjes
Ingrediënten voor de marinade :
Ingrediënten salade :
- 3 wortels, in dunne reepjes gesneden
- 2 venkel, dungesneden
- 1 radicchiosla, kern verwijderd, fijngesneden (ik heb gemengde sla genomen omdat ze geen radicchiosla hadden)
- 1 el sesamzaad, geroosterd
- 1 el koriander, fijngesneden
Ingrediënten sesamdressing :
- 3 el wit sesamzaad, geroosterd
- 1 el mayonaise
- 1 el sesamolie
- 1 el rijstazijn
- 1 el sojasaus
- 1 el gembersiroop
- rasp van 1 limoen
Bereiding sake gemarineerde tonijn met sesamdressing (recept Bart Van Olphen :
Doe de wakame in een kom met heet water en laat 10 minuten wellen. Laat daarna uitlekken en afkoelen. Snijd de wakame vervolgens klein en meng met de olie, sake en citroenrasp. Breng op smaak met zout. Smeer de tonijnsteaks ermee in en laat ze in de koelkast 6-8 uur marineren.
Voor de sesamdressing maal je het sesamzaad in een vijzel totdat het iets zachter geworden is en meng daarna met de mayonaise, sesamolie, rijstazijn, sojasaus, gembersiroop en limoenrasp. Serveer deze dressing naast de salade. Voor de salade meng je de wortel met de venkel, radicchio, sesamzaad en koriander.
Haal de vis uit de marinade en zet even apart. Leg de vis op de hete BBQ en gril op één kant 2–3 minuten. Draai de steaks om en gril daarna nog een minuut aan de andere kant. Haal de vis van de BBQ en laat deze 3-4 minuten rusten onder een vel aluminiumfolie. Zo zal de vis aan de binnenkant warm, maar niet te ver gegaard zijn.
Neem een kwastje en smeer de tonijn in met de resterende marinade. Serveer de tonijnsteaks met de salade, de sesamdressing en de partjes limoen.
Is het geen BBQ weer, dan kan je natuurlijk hetzelfde gerecht maken maar dan binnen in een grillpan. Ikzelf heb de tonijnsteaks gemaakt op mijn elektrische grill. Je kan de reel bekijken op mijn Instagram account sylvia_foodlover. Mijn account volgen zou leuk zijn. Plaats gerust hieronder een reactie. Ik ben heel benieuwd of jij even enthousiast bent over het gerecht of ik.
Zilvervliesrijst Provençale met Scampi’s en Worst is ook een heerlijk visgerecht.
Smakelijk !