Quinoa krans met scampi's en groentjes
Dinner,  Home,  Lunch,  Recepten,  Voorgerechten

Quinoa krans met scampi’s en groentjes

Deze quinoa krans met scampi’s en groentjes is een ideaal feestelijk bijgerecht. Wat vinden jullie ? Met deze eyecatcher zal je zeker en vast scoren ! Het is eigenlijk een heel eenvoudig bijgerecht maar door de presentatie wordt het heel speciaal 😉 Bij het kookwater voeg ik een half bouillonblokje toe zodat de quinoa een intensere smaak bekomt en achteraf meng ik er ook zwarte geroosterde sesamzaadjes onder. De groentjes erbij zorgen voor een frisse toets.

Je kan een paar bordjes op tafel zetten met deze quinoa krans. In plaats van scampi’s kan je ook kiezen voor gerookte zalm of prosciutto. Draai dan de plakjes zalm of prosciutto op in roosjes en het effect zal even mooi zijn. Dit gerecht leent zich ook perfect voor een deel van een koude schotel. Laat uw inspiratie werken en kies als garnituur wat jij lekker vindt. Mijn bordje was niet zo groot en hier heb ik dus maar 75 gram (ongekookte) quinoa gebruikt. Als je bijvoorbeeld een stoofpotje maakt en daarnaast heb je enkel de quinoa als koolhydraten, dan moet je toch een 60-70 gram ongekookte quinoa per persoon voorzien. Serveer je nog andere koolhydraten, dan kan je minder quinoa gebruiken.

Hoe maken we nu deze quinoa krans met scampi’s en groentjes ?

Ingrediënten voor een grote quinoakrans (2 personen) :

  • 130 gram ongekookte quinoa
  • 1/2 groentenbouillonblokje
  • 4-5 el zwarte geroosterde sesamzaadjes
  • 12 scampi’s
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • ongeveer 8 kerstomaatjes
  • flinterdunne slierten komkommer
  • ongeveer 10-12 blauwe druiven
  • granaatappelpitjes
  • ringetjes pijpajuin

Decoratie :

  • takjes rozemarijn
  • Affilla Cress , heel decoratief maar niet overal te vinden. Ik kocht die in Horeca Total. Versier met de kruiden die jij mooi vindt.

TIP : Handig om een pincette bij de hand te hebben voor de fijne afwerking.

Bereiding quinoa krans :

  • Was en zeef de quinoa zorgvuldig om een bittere smaak te voorkomen en kook samen met een half groentebouillonblokje volgens de verwijzing op de verpakking.
  • Pel de scampi’s (uitgezonderd het topje van de staart), ontdarm ze en dep droog. Verhit een goeie scheut olijfolie in een pan en bak de scampi’s aan weerszijden (niet te lang), voeg de stukjes look toe en kruid met p&z.
  • Maak met een dunschiller verschillende slierten van de komkommer. Halveer de snoeptomaatjes en de druiven en verwijder de witte stukjes van de granaatappel, was en dep droog.
  • Giet de quinoa af en meng de zwarte geroosterde sesamzaadjes eronder.
  • Neem de grootte van een bord die je wenst en kies een kom – wanneer je die omdraait met de opening naar beneden op het bord – je de gewenste opening hebt van de krans.
  • Leg die kom omgekeerd in het midden van je bord en lepel de gekookte quinoa mooi in een krans rond de kom. Probeer dit zorgvuldig te doen zodat je nadien niet te veel moet bijwerken.
  • Neem de kom voorzichtig weg van het bord en tadaaaa je hebt al de quinoa krans. Werk de binnen- en buitenboorden van de krans mooi bij met een klein vorkje zodat er geen losse quinoa te zien is maar dat alles mooi aangeduwd is.
  • Versier met de scampi’s (staartje omhoog), rol de slierten komkommer op in een rolletje en zet er zowel enkele op de krans als in het midden. Schik er dan de gehalveerde tomaatjes en druiven op, werk verder af met de ringetjes pijpajuin (ik gebruikte een pincette voor het fijne werk), de granaatappelpitjes, de rozemarijn, en de Affilla Cress. Door de quinoa krans te versieren zal je hier en daar wat moeten bijwerken.

Dressing ?

Wat je ook bij dit bijgerecht kan serveren is een dressing gemaakt op basis van olijfolie vb. een limoendressing (olijfolie, limoensap, uitgeperst knoflook, p&z mengen tot 1 geheel). Serveer je dit met een stoofpotje, dan is dit natuurlijk niet nodig.

Ik ben echt benieuwd of jullie dit gerechtje ook zullen maken … Laat zeker een reactie in de commentaar achter of het gesmaakt heeft of tag me op mijn instagramaccount sylvia_foodlover en ik deel jouw gerechtje in mijn stories 😉

Bezoek ook mijn andere feestelijke gerechtjes zoals Crispy sushiwafels met zalm en surimi en Burrata met watermeloen, perzik en rauwe ham.

Smakelijk ! x

Sylvia

Hallo, Ik ben Sylvia en ik ben gepassioneerd door lekker eten en foodfotografie. Op mijn foodblog vind je allerlei heerlijke, gemakkelijke en grotendeels gezonde recepten terug.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *