Krokante hamburger met gebakken spekjes
Dinner,  Home,  Lunch,  Recepten

Krokante hamburger met gebakken spekjes

Eerlijk ? Ik ben geen echte hamburger fan. Al is dit verbeterd bij vroeger. Als ik dan toch een hamburger eet, moet het van mij een krokant broodje zijn en niet die typische zachte hamburger broodjes. En ik maak mijn burger zelf ofwel kies ik voor een gekochte versie van betere kwaliteit. In bepaalde restaurants mag het dan weer wel een zacht broodje zijn maar die van een frietkot ben ik toch niet zot van haha. Deze krokante hamburger met gebakken spekjes is dus wel spek voor mijn bek. Een krokant broodje EN een zelfgemaakte burger.

Op rommelmarkten of braderieën laat ik me ook wel eens verleiden door de geur van een broodje braadworst. Weeral … dat krokant broodje maakt het naast de geur extra verleidelijk. Na lange tijd te slenteren langs de kraampjes kan dat toch wel smaken moet ik zeggen.

De gewone schijf tomaat die vaak gebruikt wordt in een hamburger verving ik door gebakken tomaatjes en ik voegde ook gebakken spekjes toe. Dat zorgt voor nog meer smaakaroma’s.

Zelf vleesburgers maken

Ingrediënten voor 4 vleesburgers :

  • 500 gram rundsgehakt
  • 1 ei
  • 3 eetlepels paneermeel
  • cayennepeper, peper en zout

Bereiding van de vleesburgers :

  • Meng alle bovenvermelde ingrediënten door elkaar. Vorm 4 gelijke hamburgers en leg ze even in de koelkast.

——————————————————————————————————–

De krokante hamburgers met gebakken spekjes opbouwen

Ingrediënten voor 4 krokante hamburgers met gebakken spekjes :

  • 4 krokante pistolets
  • sla
  • 16 snoeptomaatjes of 4 schijven tomaat
  • 4 plakjes cheddar kaas
  • ongeveer 8 eetlepels spekjes
  • 4 grote uien
  • mayonaise
  • ketchup
  • boter
  • olijfolie
  • verse kruiden (optioneel)

Bereiding :

  • Pel de uien en snijd in ringen. Giet een goeie scheut olijfolie in een pan en verwarm op een middelhoog vuur tot de olie begint te glinsteren. Voeg de uiringen toe en fruit ongeveer 10 minuten tot ze bruin beginnen te worden. Ook lekker is een schepje bruine suiker toevoegen dan heb je gekarameliseerde uien. Zet aan de kant.
  • Doe opnieuw een beetje olijfolie in dezelfde pan en bak de tomaatjes aan alle kanten tot ze wat verschrompelen, kruid met peper en zout.
  • Bak in dezelfde pan of andere pan de spekjes.
  • Bak nu de burgers. Doe een klontje boter in een braadpan en laat smelten. Bak de burgers eerst op een hoog vuur tot ze aan weerskanten bruin zijn. Kruid met peper en zout en laat ze verder gaar worden op een laag vuurtje.
  • Als de burgers gaar zijn, leg je – terwijl ze nog in de pan liggen – op elke burger een plakje cheddar kaas tot de kaas door de warmte begint te smelten.
  • Halveer de broodjes en plaats enkele minuutjes in een voorverwarmde oven zodat ze extra krokant worden. Of haal de burgers uit de pan en leg de broodjes met de snijkant in het overgebleven bakvet en laat lichtbruin bakken.

Beleg nu de krokante hamburgers :

  • besmeer de bodems van de krokante hamburger broodjes met mayonaise
  • daarop verdeel je de sla
  • warme cheddar burger erop
  • de gebakken tomaatjes
  • de aangebakken uiringen
  • de gebakken spekjes
  • flink wat ketchup
  • eventueel nog verse kruiden (optioneel)
  • de bovenkant van het broodje

Met hamburgers kan je oneindig veel variëren. Doe er nog augurkjes bij of kies voor barbecuesaus ipv ketchup. Of ga voor een visburger, kipburger, caprese burger of misschien kies jij wel voor een restjes burger 😉 Welke hamburger jij ook maakt, laat het smaken !

Nog meer zin gekregen in comfortfood ? Dan zal je Pasta met burrata en gegrilde tomaten en Pasta in romige citroen-ricottasaus met Parmezaanse kaas en pijnboompitten ook wel lusten.

Liefs xxx

Sylvia

Hallo, Ik ben Sylvia en ik ben gepassioneerd door lekker eten en foodfotografie. Op mijn foodblog vind je allerlei heerlijke, gemakkelijke en grotendeels gezonde recepten terug.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *