Doperwten puree met coquilles en gebakken spekjes
Home,  Recepten,  Voorgerechten

Doperwten puree met coquilles en gebakken spekjes

Op restaurant kies ik eigenlijk nooit voor een voorgerecht maar als ik gasten ontvang dan meestal wel, zeker met de feestdagen. Als je wilt dat de helft van je hoofdgerecht niet in de vuilbak beland, is het slim om te kiezen voor een licht voorgerecht zoals deze doperwten puree met coquilles en gebakken spekjes. De combinatie is overheerlijk en tegelijkertijd is het een ware eyecatcher. Presenteer het gerechtje op een wit of zwart bordje zodat de kleuren goed uitkomen en dat alle aandacht naar je gerecht gaat.

Hoe maak je nu doperwten puree met coquilles en gebakken spekjes ?

Ingredienten voor 2 personen

  • 200 gram doperwten uit de diepvries
  • een kleine el citroensap
  • enkele blaadjes citroenmelisse (optioneel)
  • 6 coquilles
  • een goeie scheut volle room
  • 50 gram spekjes of gerookte hamblokjes
  • roomboter

Bereiding :

Kook de doperwten enkel minuutjes met wat zout en kook tot ze bijna gaar zijn. Giet het kookvocht af. Giet een scheut room bij de doperwten en voeg het citroensap en de versnipperde citroenmelisse toe. Kruid af met een beetje zout en peper en mix het geheel tot een puree. Indien te droog, kun je nog wat room toevoegen. Beter achteraf nog toevoegen of dat het meteen te nat is.

Bak de spekjes of gerookte hamblokjes zonder vetstof lichtbruin in een pan. Dep de coquilles droog met keukenpapier en kruid met peper en zout. Smelt de boter in een pan en wacht tot de boter mooi bruin kleurt. Bak de coquilles 1-2 minuutjes aan elke kant en lepel er constant de boter over.

Neem een kleine dresseerring of maak ééntje zelf met een klein yoghurtpotje die je horizontaal 2x doorsnijdt tot je een ring bekomt. Maak dat de hoogte toch zeker 5 cm is. Lepel de doperwten puree in de ringen en druk met de achterkant van een vork goed aan. Trek voorzichtig de ring omhoog en werk de torentjes eventueel mooi bij. Je kan natuurlijk ook een paar lepels van de puree gewoon op een bordje leggen. Verdeel de coquilles over de torentjes, lepel er een koffielepeltje gesmolten boter over en dresseer met gebakken spekjes en een takje verse kruiden.

Andere varianten van doperwten puree met coquilles

Je kan natuurlijk zelf kiezen welke verse kruiden je gebruikt in de doperwten puree. Houd je niet van citroenmelisse, dan kan je ook peterselie of munt gebruiken. Een andere versie is 50 gram minder erwten gebruiken en in plaats een avocado onder de erwten mixen. In plaats van gebakken spekjes kan je ook voor een plakje gebakken pancetta kiezen. The choice is yours !

Mochten jullie zelf nog een heel andere versie van doperwten puree met coquilles gemaakt hebben, laat het me zeker weten in een reactie hieronder. Ik ben benieuwd ! Altijd leuk om nieuwe smaken te proeven 😉

Liefs xxx

Sylvia

Hallo, Ik ben Sylvia en ik ben gepassioneerd door lekker eten en foodfotografie. Op mijn foodblog vind je allerlei heerlijke, gemakkelijke en grotendeels gezonde recepten terug.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *