Crispy sushiwafels met zalm en surimi
Ben jij een echte sushi fan ? Dan moet je heel zeker deze crispy sushiwafels met zalm en surimi eens maken. Persoonlijk verkies ik de sushiwafels boven de gewone sushi variant. Door het wafelijzer zijn ze lekker crispy geworden, echt hemels. Eigenlijk begon sushi als street food maar is dankzij de rijke variatie aan vis in de baai van Tokio uitgegroeid tot een delicatesse. Je hebt ondertussen al ontelbare varianten. Ik was een beetje bang dat de sushirijst aan mijn wafelijzer ging kleven maar dat was niet het geval. Het duurde wel een tijd vooraleer ze lichtjes verkleurden. Ik hou jullie niet langer in spanning, hier komt het recept.
Hoe maak je nu die crispy sushiwafels met zalm en surimi ?
Benodigdheden voor 2 personen :
- 200 gram sushirijst
- 2 eetlepels rijstazijn
- 2 theelepels suiker
- een snufje zout
- 3 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
- 250 gram rauwe zalm
- 6 surimistaafjes
- halve avocado
- 1/4 komkommer
- 1 eetlepel sojasaus
- peper en zout
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 koffielepel siracha
Bereiding :
- Doe de rijst in een vergiet en spoel tot het water niet meer troebel is. Voeg 300 ml koud water en een snuf zout bij en kook de sushirijst volgens de instructies op de verpakking.
- Verwarm de rijstazijn met de suiker en zout tot de laatste 2 opgelost zijn. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en meng door de rijst. Roer er ook de sesamzaadjes onder.
- Snijd de rauwe zalm, surimi, komkommer en avocado in blokjes. Kruid met p&z, voeg de sojasaus toe en roer onder elkaar.
- Doe de mayonaise in een kommetje en roer er de siracha onder.
- Verwarm het wafelijzer op de hoogste temperatuur en als de gewenste temperatuur bereikt is wrijf je de platen in met boter zodat de rijst niet blijft kleven.
- Schep 4 hoopjes verdeeld over het wafelijzer en laat bakken tot ze krokant beginnen te worden.
- Verdeel nu per wafeltje de gemengde stukjes zalm, surimi, komkommer en avocado.
- Drizzel als laatste de sirachamayonaise over de belegde sushiwafeltjes.
Je kan daar natuurlijk je eigen variant op maken. Kies de dingen die jij het liefst mag om de crispy sushiwafels mee te beleggen. In plaats van siracha mayonaise kan je ook wasabi mayonaise nemen. De wafeltjes zijn ook een echte aanrader al voorgerechtje. Wil je deze serveren als aperitiefhapje ? Verkruimel de wafeltjes en leg laagjes kruimeling afwisselend met het vismengsel en als topping de sirachamayo. Ik ben reuze benieuwd hoe ze bij jou in de smaak zullen vallen ! Laat gerust eens weten welke variant jij gemaakt hebt en of het voor herhaling vatbaar is 🙂
Smakelijk !